Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 92 let zemřel český virolog Slonim

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha – V úterý zemřel po krátké nemoci český virolog Dimitrij Slonim, bylo mu 91 let. ČTK to dnes řekl jeho zeť Martin Schulz. 

Slonim, který se těšil odbornému uznání i v zahraničí, obdržel v roce 2014 stříbrnou medaili Senátu. Opakovaně byl také navržen na státní vyznamenání.

Celý svůj vědecký život zasvětil imunologii a virologii. Třicet let stál v čele Výzkumného ústavu imunologického a během této doby v něm bylo vyvinuto sedm důležitých virových očkovacích látek a 27 diagnostických preparátů.

Díky Slonimovi se v ČR rozvinul výzkum a výroba virových vakcín, jejichž celostátní užití vedlo k vymýcení dětské obrny, eliminaci spalniček a drastickému omezení výskytu příušnic.

Významná byla také práce jeho na vývoji nového typu vakcíny proti pravým neštovicím a na bezpečnější a účinnější očkovací látce proti vzteklině. Virolog po desítky let úzce spolupracoval se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Věnoval se také pedagogické činnosti, půlstoletí přednášel a vedl studenty na fakultách Univerzity Karlovy a na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, školil vědecké aspiranty ve virologii a publikoval stovky odborných a vědeckých článků.

Témata:  Dimitrij Slonim úmrtí náboženství

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy