Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 92 let zemřel český virolog Slonim

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha – V úterý zemřel po krátké nemoci český virolog Dimitrij Slonim, bylo mu 91 let. ČTK to dnes řekl jeho zeť Martin Schulz. 

Slonim, který se těšil odbornému uznání i v zahraničí, obdržel v roce 2014 stříbrnou medaili Senátu. Opakovaně byl také navržen na státní vyznamenání.

Celý svůj vědecký život zasvětil imunologii a virologii. Třicet let stál v čele Výzkumného ústavu imunologického a během této doby v něm bylo vyvinuto sedm důležitých virových očkovacích látek a 27 diagnostických preparátů.

Díky Slonimovi se v ČR rozvinul výzkum a výroba virových vakcín, jejichž celostátní užití vedlo k vymýcení dětské obrny, eliminaci spalniček a drastickému omezení výskytu příušnic.

Významná byla také práce jeho na vývoji nového typu vakcíny proti pravým neštovicím a na bezpečnější a účinnější očkovací látce proti vzteklině. Virolog po desítky let úzce spolupracoval se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Věnoval se také pedagogické činnosti, půlstoletí přednášel a vedl studenty na fakultách Univerzity Karlovy a na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, školil vědecké aspiranty ve virologii a publikoval stovky odborných a vědeckých článků.

Témata:  Dimitrij Slonim úmrtí náboženství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy