Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné změny? Senát by měl schválit protikuřácký zákon ve stávající podobě, říká výbor

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha – Senátem by měl protikuřácký zákon projít beze změn. Doporučil to dnes výbor pro veřejnou správu. Hlasování ale bylo těsné. Normu ve výboru podpořilo ve sněmovním znění šest z 11 přítomných členů, dva byli proti a tři se hlasování zdrželi.

Předlohu, která zavede zejména úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních, projednají ještě také zdravotnický a ústavně-právní výbor. Horní komora se bude normou zabývat na schůzi za dva týdny.

Šéf rezortu zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) zdůraznil, že norma má chránit zejména děti a mladistvé, a také zaměstnance v pohostinství. Zpravodaj Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) ale namítal, že jde o nepřiměřený zasah do soukromého vlastnictví.

Předseda klubu ODS Miloš Vystrčil se pak domnívá, že by se mělo jít cestou výchovy příkladem, ne příkazem. Poukázal také, že zákazy kouření porušují i někteří ústavní činitelé, včetně prezidenta Miloše Zemana. Zmínil i ustanovení, které zakáže kouření v zoologických zahradách vyjma vymezených míst. „Co botanické zahrady a parky?" tázal se.

Jan Horník (STAN) se obává rušení nočního klidu před restauracemi a také nepořádku z nedopalků. „Protikuřácký zákon na to absolutně nemyslí," domnívá se.

Výbor už nerozhodoval o úpravách navrhovaných Valentou, které by restauratérům například umožnily zřizovat kuřárny bez obsluhy a zrušily by zákaz prodeje alkoholu lidem, kteří už jsou jím zjevně ovlivněni, a lidem, u nichž by bylo možné předpokládat, že následně budou třeba řídit automobil. „Hospodský nemůže předvídat následné chování zákazníka," argumentoval. Navíc chtěl odložit účinnost normy z konce letošního května na začátek příštího roku. Úpravy bude moci navrhnout přímo na plénu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky kouření Ivo Valenta

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy