reklama

Ve zjednodušeném režimu EET nemusí firma odesílat informaci o přijaté platbě okamžitě, ale do pěti dnů. Výjimku může finanční úřad udělit třeba horským chatám nebo podnikům v místech bez internetu.

O možnost vyhnout se EET v reálném čase požádala pekárna Penam a společnost Vodňanská drůbež. Výjimka měla platit pro řidiče 400 pekařských vozů a jednu pojízdnou prodejnu s drůbežím masem.

"Požadovat vystavování dokladů po řidičích jde daleko nad rámec jejich kvalifikace a pracovních povinností," uvedl v žádosti Penam. Argumentoval, že pokud výjimku nedostane, bude muset investovat do školení řidičů či přijetí kvalifikovanějších zaměstnanců, což by významně dopadlo na hospodárnost společnosti. Podle pekárny řidiči platby přijímají zpravidla brzy ráno a často bez přítomnosti zákazníka, když na dohodnutém místě převezmou obálku s penězi.

Penamu ale úředníci doporučili pořízení centrálního evidenčního zařízení, které řidiče předem vybaví vytištěnými a zaevidovanými účtenkami. U Vodňanské drůbeže finanční úřad poznamenal, že pokud se její pojízdná prodejna bude pohybovat v místech se špatným internetovým připojením, má údaje o tržbě odeslat, jakmile se jí podaří znovu připojit.