reklama

Obžalobě v kauze čelí někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Hrozí jim až desetiletý trest.

Česká televize upozornila, že usnesení vydal pražský městský soud ve středu po neveřejném zasedání. Na základě jeho pokynu musí soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová znovu zhodnotit své zářijové rozhodnutí. Tehdy rozhodla, že pražské vrchní státní zastupitelství zatím obžalobu vůbec nemělo podávat.

Mluvčí městského soudu Markéta Puci informovala, že písemná verze středečního usnesení zatím nebyla vyhotovena, a proto není možné sdělit podrobnosti. 

Binderová, která se dříve snažila z případu vyloučit pro svou údajnou podjatost, obžalobě vytýkala dva zásadní nedostatky. Vyšetřovatelé podle ní nedokázali přesvědčivě objasnit motivaci Parkanové a Staňka ke zneužití pravomoci a k porušení povinnosti při správě cizího majetku. Tvrzení, že se Parkanová chtěla nákupem letounů zalíbit premiérovi Mirku Topolánkovi (tehdy ODS) označila za „ryzí domněnky“. Soudkyně nesouhlasí ani se způsobem stanovení údajné škody, kterou kriminalisté vyčíslili na 819 milionů korun.

Topolánkova vláda o nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009. Od počátku byl tento krok mnohými odborníky a médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. Podle kriminalistů navíc nenechala Parkanová zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů.