reklama

Zároveň by se mělo v okolí ohnisek v Moravském Krumlově preventivně zlikvidovat 800 kusů drůbeže a v okolí Ivančic 300. Počty se však mohou změnit podle nákazové situace.

Potvrzen byl subtyp choroby u prvních dvou chovů a u volně žijících uhynulých labutí, jde o H5N8. U nového ohniska je zatím známo, že jde o typ H5. Vysoce patogenní ptačí chřipka byla potvrzena v ČR ve středu po deseti letech.

Zatím se virus ptačí chřipky prokázal u uhynulých labutí na řece Jihlavě v Ivančicích a v chovech v Ivančicích a v Moravském Krumlově, kde zvířata utratili v úterý a ve středu. Naposledy pak v ivančických Letkovicích.

"Farmáři mohou v daném případě o náhradu požádat nejdříve první den následující po dni utracení nebo poražení zvířat, a nejpozději do šesti týdnů ode dne utracení nebo poražení zvířat. Není-li žádost podána v uvedené lhůtě, nárok na náhradu zaniká," vysvětlila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Pokud by byly peníze vyčerpány, požádá ministerstvo o navýšení svého rozpočtu, protože jde o tzv. mandatorní, tedy povinný státní výdaj.

Snahou ministerstva bude dodržet správní řád, to znamená vydat rozhodnutí o poskytnutí náhrady do měsíce od žádosti. "Jakmile pak rozhodnutí nabude právní moci, bude náhrada v nejkratším možném termínu chovatelům odeslána na jejich účet," dodává. Náhrada je možná pouze za utracené nebo poražené zvíře. Ministerstvo bude o náhradách rozhodovat na základě informací o drůbeži od Státní veterinární správy, jako je sčítací list drůbeže a jiných ptáků v drobnochovu nebo protokol o kontrolním zjištění.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha ocenil práci veterinářů. "Ptačí chřipka problém je, zvláště pro chovatele, kteří chovají navolno, tedy pro ekologické nebo alternativní chovy," řekl dnes ČTK.