Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platby za státní pojištěnce zřejmě porostou, Babiš a Ludvík se dohodli

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Stát v příštích letech přidá zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce. Shodli se na tom ministři financí a zdravotnictví. Zprávu přinesla Česká televize.

V letech 2018 až 2020 přidá stát zdravotním pojišťovnám vždy 3,5 miliardy korun navíc, dohodli se ministři. Jejich rozhodnutí však musí ještě schválit vláda.

Měsíční částka odváděná státem za jednoho pojištěnce se zvýší o 50 korun na 970 Kč. Za děti, důchodce či nezaměstnané zaplatí stát zdravotním pojišťovnám v roce 2018 bezmála 70 miliard korun.

Dnešní dohoda je podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) přijatelný kompromis. Podobně to vidí i šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). „Samozřejmě se nechci dohadovat jako minulý rok o navýšení za státní pojištěnce, takže jsme tam došli víceméně k nějakému konsenzu," řekl Babiš ČT.

Vláda na konci května 2016 rozhodla, že stát dá od letoška na zdravotní pojištění o 3,6 miliardy korun více. Kvůli větší stabilitě systému chtěl tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uzákonit pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce. S tím ale Babiš nesouhlasil a vláda projednávání návrhu koncem srpna přerušila. Plán prosadit pravidelné navyšování příspěvku převzal i Němečkův nástupce ve funkci Ludvík.

Témata:  Andrej Babiš Miloslav Ludvík zdravotní pojišťovny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy