Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Udělali jsme chybu a vyhrál Putin? Novinářka rázně varuje

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Praha – V polovině ledna by se mohly pod záštitou Turecka, Ruska a Iráku uskutečnit mírové rozhovory o Sýrii. Ze hry jsou v tuto chvíli jak Evropská unie, tak Spojené státy. Jak ale v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu říká europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina, „příměří je vždy lepší než válka“.

Přesto je Štětina spíše pesimistický a domnívá se, že jistá podoba války bude v regionu probíhat dál. „Vymýtit terorismus je obtížné. Občanská válka může skončit, ale boj proti teroru může pokračovat,“ vysvětluje. Dle něj v regionu pokračuje tradiční rozpad Osmanské říše, očekává proto, že se bude rozkládat i Sýrie. „Jestli se podaří udělat federaci, nebo budou různé způsoby autonomie, to nevím… Nevíme, jakým způsobem byla smlouva o příměří postavena, ani kdo ji podepsal,“ připomíná Štětina.

To, že se Sýrie rozpadne, považuje za téměř jistou věc, otázkou pak je, co se stane s prezidentem Bašárem Asadem. „Co bude s Asadem si netroufám odhadnout, spíš si myslím, že to bude znamenat jeho konec,“ myslí si.

Vyjádřil se také k roli Moskvy v celém procesu. „Rusko hraje dvojí roli v oblasti: světové velmoci, kdy vetuje v OSN rezoluce o Sýrii, ale také se stalo regionální velmocí. Rusko se snaží dosáhnout svých kýžených teplých moří, to je stará ruská touha, proto se snaží ovládat Černé more. Nyní má Latákii a Tartús. Nakonec bude mít i vojenský vliv na východě Středozemního moře. To je velký úspěch Vladimíra Putina,“ dodal.

To Tereza Spencerová, novinářka z Literárních novin, se domnívá, že i kdyby byl z oblasti vytlačen Islámský stát i Al-Káida, teroristická válka bude pokračovat. „Tyto síly nikam nezmizí, takže nějaká forma války bude pokračovat ještě fůru let,“ varuje. Užívání pojmu „rozpad Sýrie“ se však brání. „Umím si představit uchování státu v hranici, v jaké je dnes... Trendů v Sýrii je hodně, ale který převáží, to si netroufám předvídat,“ vysvětluje.

Současné dění je podle ní výsledek naprostého politického selhání západních zemí po Arabském jaru. „Absolutně jsme nepochopili revoluce v Tunisu a Egyptě. Libyi jsme úplně zničili, mysleli jsme si, že v Sýrii to půjde úplně stejně. Rusko využilo našich selhání a vstoupilo do hry. Můžeme tomu říkat Putinovo vítězství, ale nebýt našich chyb, tak tato situace nemohla nikdy nastat."

Poukazuje na to, že EU je rozhádaná a že nový americký prezident Donald Trump podle všeho přenechá Blízký východ místním silám. Regionální mocnosti mají mnohem větší zájem na míru než USA nebo EU. „To, že to kočíruje Rusko, je známka naší diplomatické prohry. Rusko využilo všech našich chyb, a vstoupilo na kolbiště, kde jsme měli být dál my,“ uvedla novinářka.

Na Blízkém východě dle jejich slov vzniká naprosto bezprecedentní mocenská klika. „Sunnitské velmoci jako Saudská Arábie, Katar a další jsou mimo hru, stejně jako jejich spojenci Západ a Evropská unie. Dnes se díváme na zrod naprosto nového regionu, a kdo se přidá k jednáním, má šanci si něco ukousnout, kdo bude dál bojkotovat, bude zabit,“ dodala Tereza Spencerová. 

Témata:  Sýrie Jaromír Štětina Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy