Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda asi odmítne návrh SPD na trestání podpory nenávistné ideologie

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda na svém pondělním zasedání patrně zamítne návrh poslanců opoziční Svobody a přímé demokracie (SPD), aby byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist, nejen podpora a propagace takového hnutí.

Poslanci SPD v čele s Tomiem Okamurou reagovali jejím předložením na případ bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky.

Ten se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Její autor nesmí do některých západních zemí a kniha je v některých státech zakázána. Obvodní soud řešil otázku, zda salafismus je hnutí nebo ideologie. Dospěl k závěru, že jde o ideologii. Kniha podle něj nepropaguje hnutí, a proto vynesl zprošťující rozsudek. Podle žalobců však kniha obsahuje kontroverzní pasáže o potřebě prosazování práva šaría a vykazuje protidemokratické rysy.

"Vláda nepokládá za žádoucí, aby byla novela trestního zákoníku přijímána na základě jediného případu," stojí v předběžném stanovisku pro kabinet. Protože v kauze padlo odvolání, soudní výklad příslušného ustanovení zákoníku se ještě může změnit, dodali vládní legislativci.

Poslanci SPD na rozdíl od nich tvrdí, že proces ukázal mezeru v zákonu. "Lze ho vyložit tak, že postihuje pouze propagaci konkrétního hnutí, které hlásá potlačování svobod, ale nikoli samu ideologii, která nenávist a likvidaci lidských práv představuje a propaguje," uvedli v důvodové zprávě. Vládní právníci ovšem upozorňují také na to, že ideologie není jako pojem nikde vymezena.

Témata:  vláda Svoboda a přímá demokracie Vladimír Sáňka

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy