Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sestry dostanou přidáno? Ludvík získal 600 milionů korun na mzdy

Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
Foto: ludvikmiloslav.cz

Praha - Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) získal na zvýšení platů sester 600 milionů korun. Přilepšení by se měly dočkat od letošního druhého pololetí. Dnes o tom informoval Zdravotnický deník. Ludvík se ve čtvrtek s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) rovněž dohodl na navýšení plateb za státní pojištěnce o 3,5 miliardy korun ročně po následující tři roky.

"Pro příští rok 2018 bude nárůst plateb za státní pojištěnce 4,1 miliardy, ale z toho si půjčíme na letošní rok 600 miliónů korun na zvýšení platů sester ve druhém pololetí," sdělil deníku Ludvík.

Od 1. července dostane podle něj "každá směnná sestra" 2000 korun měsíčně k platu navíc. Opatření se týká pouze sester, které jsou odměňovány podle zákona o platu, tedy pracují ve státních zdravotnických zařízeních. "Sestrám, které jsou odměňovány podle zákona o mzdě, se přidá od 1. ledna 2018, protože navýšení pošleme do úhradové vyhlášky," dodal ministr.

Vedle navýšení plateb za státní pojištěnce a zvýšení platů sester podle deníku na jednání ministrů prošel i Ludvíkův záměr snížit doplatky u dětí a důchodců, respektive limit, nad který doplatky pojišťovny proplácejí. Shodu se podařilo najít i v otázce neziskových nemocnic.

"Z návrhu zákona se vyjme a použije část, která se týká univerzitních nemocnic a vznikne zákon o univerzitních nemocnicích," uvedl deník s tím, že technické podrobnosti zatím ministr nesdělil.

Témata:  Miloslav Ludvík platy zdravotnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy