Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská politička Savčenková přijede do Česka, reakce zřejmě budou bouřlivé

Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) pozval do Česka ukrajinskou poslankyni Nadiju Savčenkovou. Její návštěvě nemá sice být politickou akcí, nicméně se dají očekávat rozporuplné reakce.

Poslankyně ukrajinského parlamentu bude v Česku od středy do pátku. Během prvního dne se v prostorách Knihovny Václava Havla setká se zástupci neziskových organizací. Ve čtvrtek vystoupí na tiskové konferenci v pražském paláci Lucerna. V pátek ráno ji čeká setkání s členy Parlamentu.

Vojenská letkyně byla v roce 2014 v Rusku zatčena a souzena kvůli podílu na vraždě dvou ruských novinářů během konfliktu na východě Ukrajiny. Svou vinu nikdy neuznala, uvádí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté.

"Vím, že spousta lidí v České republice dělala akce na její podporu," uvedl Svoboda. "Já jsem se zapojil do protestní hladovky za propuštění Savčenkové, kterou jsme drželi s kolegy z Evropského parlamentu, kde jsem se s paní Savčenkovou také setkal," uvedl Svoboda. Savčenková podle něj tehdy vyjádřila přání lépe poznat Prahu.

Propuštění Savčenkové z ruského vězení loni v březnu podpořila řada českých politických představitelů, a to i na mezinárodní půdě. Ministerstvo zahraničí adresovalo výzvu k propuštění přímo Rusku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chtěl požadavek na propuštění ukrajinské pilotky prosadit také do závěrů summitu EU.

"Plánuji se s ní setkat, stejně jako celý kub TOP 09 v pátek ráno," uvedl místopředseda strany Marek Ženíšek. "Těším se na debatu o současné situaci na Ukrajině," dodal. Mluvčí vlády Martin Ayrer nemá informace o tom, že by se chystalo setkání Savčenkové s premiérem.

Témata:  Naděžda Savčenková Pavel Svoboda Česká republika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy