Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ghetta v České republice? Ministerstva plní jen část kroků, kritizuje Chvojka

Jan Chvojka
Jan Chvojka
Foto: Facebook

Praha - Vláda na svém pondělním zasedání projedná zprávu ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD), která kritizuje ministerstva za to, že plní jen část kroků ke zlepšení situace v ghettech a jejich okolí.

S návrhy ke zlepšení situace v ghettech přišel loni na jaře tehdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Vlastní návrhy pak předložila i ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD).

Podle Chvojkovy zprávy o plnění je zatím nejdál případné stanovení maximální výše dávky na bydlení podle nájmů v daném místě. Přehled nájemného v různých částech země by mohlo ministerstvo pro místní rozvoj dokončit do konce ledna.

Příjemci příspěvku na bydlení by měli v budoucnu dokládat také přesný rozpis nákladů. Pokud by přišli jen s paušální částkou, dávka by byla nižší.

Ministerstvo práce připravilo návod pro úřady práce, co mají při posuzování nároku na dávky sledovat a kam se mají při pochybnostech o vhodnosti ubytování či bytu obrátit, zda na hygieniky, požární dozor či stavební úřad. Ministerstvo pro místní rozvoj se zapojením stavebních úřadů do posuzování ale nesouhlasí.

Mezi další opatření patřilo stanovení stavebních a hygienických standardů. Týkaly se třeba toho, kolik lidí by mohlo na určité ploše žít. Některé byty bývají přelidněné. Dienstbier před časem uvedl, že ve vyloučených lokalitách bývá problémem i výskyt hmyzu či hlodavců.

Podle ministerstva zdravotnictví hygienici mohou konat u ubytovacích zařízení, ne v bytech. Do soukromých prostor mohou ale vstupovat při předcházení a zabránění šíření nemocí. Nynější opatření jsou tak podle resortu dostatečná.

Témata:  sociálně vyloučení vláda Jan Chvojka

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.