Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna bude projednávat "Lex Babiš", změny v EET nebo otcovskou. Čekají se bouřlivé debaty

Martin Komárek /ANO/
Martin Komárek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V úterý 10. ledna začne první letošní schůze Sněmovny, která potrvá do 3. února. Na poslance čeká schvalování celé řady zákonů, z nichž některé vyvolávají kontroverze. Patří mezi ně "lex Babiš", vládní daňový balíček či zavedení otcovské.

Daňový balíček, jenž například zvyšuje daňové slevy na druhé a další děti, by poslanci mohli schvalovat v prvním jednacím týdnu. Rozpočtový výbor už dřív žádné pozměňovací návrhy týkající se výjimek z elektronické evidence tržeb nepodpořil. Podali je poslanci vládní KDU-ČSL i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pravice chce celý systém úplně zrušit.

O osudu novely o střetu zájmů by Sněmovna mohla rozhodovat hned v úvodu schůze společně s předlohami, které do dolní komory vrátil s úpravami nebo se záporným stanoviskem Senát. Jde třeba o pravidla proti nadměrnému zadlužování veřejných rozpočtů, o změny ve vzdělávání lékařů a o omezení zpětného vývozu léků.

Sněmovna by se hned v prvním týdnu mohla dostat i ke schvalování změn ve vyplácení doplatků na bydlení do ubytoven, která vyvolala debaty hlavně kvůli pravomocím obcí, a v přerozdělování peněz mezi zdravotními pojišťovnami.

V úvodním kole by se měli poslanci věnovat například návrhu nového zákona o zahraniční službě a změnám v pohřebnictví. Posuzovat budou i poslaneckou ústavní novelu, která by v některých případech usnadnila vysílání českých vojáků do zahraničních operací.

Členy dolní komory čeká rovněž debata o situaci na problematickém úseku dálnice D8, který se motoristům otevřel už v prosinci, byť kvůli potížím s podložím s omezeními.

Poslanci budou volit i nového místopředsedu dolní komory za středočeskou hejtmanku Pokornou Jermanovou (ANO). Hnutí už do funkce nominovalo místopředsedu své frakce Radka Vondráčka.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony daně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy