Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři jsou ekonomičtí analfabeti, kritizuje Zeman. Co se mu nelíbí?

Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman označil za ekonomické analfabety ministry, kteří po úterním oznámení, že loňský rozpočet skončil s přebytkem 61,8 miliardy korun, už začali plánovat, jak s penězi naloží. Použití peněz bude v pondělí probírat koaliční rada.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přišel s tím, že by měl přebytek prioritně směřovat na odstranění deficitu v letošním roce, na který je schválený schodek 60 miliard. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) by chtěl finance směřovat do investic, například vodovodů či čistíren odpadních vod.

Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že při pozorování debaty si připadal, jako by ministři této země byli ekonomickými analfabety. "Těch 62 miliard, to není něco, co leží na účtu, co si můžete vzít a použít," řekl.

Deficit podle něj zvyšuje dluh státu, zato přebytek ho sníží. "Takže těch 62 miliard fyzicky neexistuje," uvedl. Jurečka a další podle něj neznají ekonomickou abecedu, a přitom chtějí vládnout.

Zeman v prosinci ve Sněmovně za rozpočet chválil ministra financí Andreje Babiše (ANO) a znovu tím podpořil hlasy nejen z opozice o jejich vzájemném sbližování. Dnes řekl, že dobrý výsledek rozpočtu Babišovi pomůže i u voličů.

Témata:  Miloš Zeman státní rozpočet vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy