Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Já bych Chartu 77 podepsal, ale nikdo za mnou nepřišel, vysvětloval Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman Chartu 77 v minulosti nepodepsal. Na svou obhajobu řekl, že za ním s dokumentem nikdo nepřišel. Přiznal, že je "natolik nafoukaný", že se sám nedomáhal toho, aby mu Chartu někdo přinesl.

Zeman řekl, že se nepohyboval v kruzích chartistů. "Těch bylo dohromady asi 1200, to je velice omezený počet. Nedostal jsem se s nimi do kontaktu, zatímco například materiál Několik vět mi někdo přinesl a já jsem ho bez rozmýšlení podepsal," připomněl petici z roku 1989.

"Hlavním faktorem rozpadu komunismu nejen v Československu byl Gorbačov. Tím neříkám, že to hnutí, ať už Solidarita v Polsku nebo Charta u nás, bylo bezvýznamné, pouze říkám, že se zbytečně zatlačuje do pozadí fakt, že díky Gorbačovovi nezasáhly sovětské tanky," řekl prezident v rozhovoru pro Blesk.cz.

Po pádu komunismu bylo podle Zemana chybou bez dalšího předpokládat, že ten, kdo je proti něčemu, automaticky dokáže i vybudovat nějaký nový systém. Někteří chartisté to podle něj dokázali, někteří ne. "Z těch, kteří to nedokázali, se mnohdy stali trochu zatrpklí lidé, kteří mají pocit, že si jejich minulé historie ta současná příliš neváží," dodal.

Témata:  Miloš Zeman Charta 77

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy