Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli ptačí chřipce musí být utraceni i papoušci, pštrosi nebo pávi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Při likvidaci chovu ptactva v Lázních Toušeň nedaleko Prahy, kde veterináři potvrdili výskyt ptačí chřipky, budou v pondělí pomáhat také hasiči. Virus H5N8 se na člověka nepřenáší. Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) proto dnes vyzvala obyvatele, aby nepodléhali panice.

Do městyse přijede asi dvacet lidí, aby utratili přibližně 1000 zvířat. Akce začne ráno a pokud vše půjde dobře, měla by likvidace chovu být dokončena už v pondělí. Utracená zvířata odveze kafilerní společnost, řekl novinářům ředitel středočeské veterinární správy Otto Vraný po dnešním jednání Bezpečnostní rady Středočeského kraje v Praze.

Laboratorní testy dnes potvrdily, že se v chovu v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ u mrtvé husy pomořanské vyskytl nebezpečný typ viru H5N8. Kvůli tomu budou v pondělí utraceni všichni ptáci v ohnisku, jsou mezi nimi například husy, kachny, pávi, papoušci, pštrosi a holubi.

"Ve chvíli, kdy dokážeme ohnisko zlikvidovat, budeme pokračovat v monitoringu okolí a budeme zjišťovat, jestli se nám nákaza rozšiřuje nebo nerozšiřuje," doplnil Vraný.

Zatím nebyl zaznamenán přenos nemoci na člověka. Důležité je ale zachovávat základní hygienická opatření, například se v přírodě nepřibližovat k mrtvým ptákům, aby se vir neroznášel například na obuvi. Rodiče by měli dohlížet na děti a obezřetní by také měli být majitelé domácích mazlíčků a nenechat je pobíhat bez dozoru.

Na webových stránkách Státní veterinární správy www.svscr.cz jsou podrobné informace pro chovatele ptáků, ti by měli například vždy hlásit úhyn více kusů.

Témata:  ptačí chřipka Středočeský kraj

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy