Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři začali u Prahy likvidovat chov ptactva, problém bude s pštrosy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Veterináři spolu s hasiči dnes začali likvidovat chov ptactva v Lázních Toušeň u Prahy, kde byl potvrzen výskyt ptačí chřipky. Utraceno má být zhruba 1000 zvířat. Utrácení drůběže dnes také pokračuje v Moravském Krumlově.

Kolem 12:30 se práce v Lázních Toušeň u Prahy ujala první skupina hasičů a veterinářů. Mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková ČTK na místě řekla, že připraveno je asi 50 hasičů, během dne se budou střídat, aby měli i čas na odpočinek.

Laboratorní testy potvrdily, že se v chovu u mrtvé husy pomořanské vyskytl nebezpečný typ viru H5N8. Kvůli tomu musejí být utraceni všichni ptáci v ohnisku, jsou mezi nimi například husy, kachny, pávi, papoušci, pštrosi a holubi.

"Drůbeže je zhruba tisíc kusů, jsou tam nějaké husy, jsou tam kachny, slepice, holubi. Asi největší problém bude s deseti pštrosy," uvedla Kereková. Na pštrosy nefunguje plyn, a veterináři tak budou muset podle Kerekové použít nějaký uspávací prostředek.

V Krumlově veterináři utratili zhruba 2000 kusů drůbeže, v Ivančicích už 2500. Dnes jsou společně s hasiči ještě v Ivančicích a pokračovat budou v Nové Vsi a Oslavanech. "Vzhledem k rozsahu práce a omezeným personálním kapacitám byli na výpomoc jihomoravským veterinářům povoláni kolegové ze sousedních krajů," informovala Státní veterinární správa na svém webu.

Tři ohniska v Ivančicích a Moravském Krumlově se objevila v první polovině minulého týdne. V sobotu se také potvrdila nákaza v menším chovu slepic a perliček v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Ohnisko už veterináři zlikvidovali. "Zatím žádné další potvrzené není. Průběžně se však do Prahy odesílají vzorky, u nichž je podezření, že smrt způsobila ptačí chřipka," řekl Salava.

Zatím nebyl zaznamenán přenos nemoci na člověka. Důležité je ale zachovávat základní hygienická opatření, například se v přírodě nepřibližovat k mrtvým ptákům, aby se vir neroznášel například na obuvi.

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy