Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo bude muset znovu řešit seznam prodejců lihu, rozhodl o tom soud

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se musí opět zabývat žádostí o zveřejnění seznamu obchodů, které mají povinnou koncesi na prodej alkoholu. Rozhodl tak Městský soud v Praze. O kauze informuje Český rozhlas (ČRo).

Soud ve sporu novináře ČRo Jana Cibulky a ministerstva neuznal argumentaci úřadu, že žádosti nemohl vyhovět kvůli znění živnostenského zákona a IT systému.

Koncesní povinnost byla zavedena v souvislosti s usnesením vlády o nulové toleranci k černému trhu s alkoholem a zavedla ji v roce 2013 novela živnostenského zákona.

Cibulkovu žádost o zveřejnění podnikatelů, kteří mají zmíněné oprávnění, ministerstvo prý ale odmítlo. Loni na jaře to jeho tiskový odbor odůvodnil mimo jiné tím, že podle zákona o živnostenském podnikání "nelze poskytovat hromadné informace bez určení konkrétních subjektů - v tomto směru se právní úprava nezměnila". Podle soudu je ale možné požadovat vyhledávání informací na základě různých kritérií.

Soud neuznal ani tvrzení MPO, že získání dat komplikoval fakt, že IT systém podobnou úlohu neuměl zpracovat a sám úřad neměl k informacím přístup, protože je spravovala soukromá firma.

Témata:  Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Český rozhlas obchody alkohol

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy