reklama

Některé léky od Zentivy byly loni staženy kvůli podezření, že balení mohou obsahovat jiné tablety. Důvodem stahování byl podle Zentivy nález dvou blistrů (plastových lisovaných obalů) přípravku Neurol v krabičkách označených jako přípravek Atram v Polsku, které byly vyrobeny v pražském závodě Zentivy. Celkem bylo staženo přes 100 milionů balení a šlo o největší takový případ v Česku.

Ústav v souvislosti s tímto případem udělal v Zentivě kontrolu, která nezjistila žádné porušení zákona o léčivech. "Tým SÚKL zjistil, že se nejednalo o technický problém, ale o úmyslné selhání jednotlivce," řekl ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

Společnost Zentiva kvůli tomu už na podzim podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Zavedla také některá opatření, která by měla podobným případům do budoucna zamezit. "Zvýšili jsme počet pravidelných vnitřních inspekcí zaměřených na dodržování správných výrobních postupů," sdělil mluvčí Zentivy Filip Hrubý.

SÚKL ale loni v dubnu udělal v závodě Zentivy pravidelnou kontrolu, při které zjistil porušení zákona v souvislosti s vývozem léků do zahraničí. Spočívalo podle Blahuty v tom, že Zentiva léčivé přípravky vyvezla před dokončením kontroly jakosti a předtím, než bylo jejich vyvezení potvrzeno kvalifikovanou osobou. Za to musí firma zaplatit pokutu půl milionu korun. Zentiva prohřešek uznává.