Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Internet stírá rozdíly mezi mluvenou a psanou češtinou, řada lidí se ale nových slov bojí

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Češi zůstávají v užívání rodného jazyka stále konzervativní, ačkoli sociální sítě a internet stírají rozdíl mezi mluvenou a psanou češtinou. Někteří lidé se nových slov, především anglicismů, bojí. Ústav pro jazyk český dnes připomněl, že některé výrazy také zanikají.

Ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR Martin Prošek tvrdí, že se lidé často naučí jazyk používat v určité podobě, a pokud se v něm něco změní, přijímají to s nevolí a nových slov se bojí.

V češtině se používá řada nových slov, jiná naopak zcela zanikla. Vědci z Ústavu pro jazyk český proto pracují na novém výkladovém slovníku, který má mít až 150.000 hesel. Vychází po 40 letech. Prošek dnes na konferenci Naše řeč uvedl, že se vydává mimo jiné i proto, že právě v poslední době po obdobném díle "nastala společenská poptávka".

Ústav v těchto dnech zveřejnil internetovou verzi slovníku od písmene A. "Ověřujeme na ní pilotní provoz. Je to verze před recenzním řízením a rádi bychom oslovili kolegy a jiná bohemistická pracoviště, aby ke slovníku poskytla zpětnou vazbu," uvedl.

Podle lingvisty se v poslední době zužuje okruh situací, kde se mohou lidé setkat se spisovnou "prestižní" češtinou a ani se jí mnozí vědomě nevystavují, proto nemají správné řečové a textové vzory. Přesto, když třeba mladí lidé vstoupí do života, a doposud byli zvyklí na "svůj slovník", brzy zjistí, že ho nemohou použít ve všech situacích a rychle si používání spisovné češtiny osvojí.

Netýká se to podle Proška jen mladé generace, o níž se obecně tvrdí, že například málo čte. I ve starší generaci existují společenské vrstvy, které se spisovnou češtinou nepřicházejí tak často do styku, uvedl.

Témata:  čeština jazyky internet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy