Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marksová chce návrh o sociálním bydlení probrat s koaličními experty

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo práce a soc. věcí chce návrh zákona o sociálním bydlení ještě jednou co nejrychleji prodiskutovat s koaličními experty v připomínkovém řízení.

Po dnešním jednání vládní koalice to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hnutí ANO se nelíbí plán vzniku nového státního úřadu, který by měl sociální bydlení zajišťovat.

"Zřizovat nový úřad, aby to zase dělali úředníci z Prahy nebo Úřadu práce, je podle našeho názoru špatná cesta," uvedl po jednání koaliční rady předseda ANO Andrej Babiš. Kompetence by podle něj měla připadnout obcím a stát by měl být v "rezervě" s dostatečnou kapacitou financí.

Zákon vychází z koncepce, kterou kabinet schválil. Podle první verze normy z loňského září měly sociální byty zajišťovat obce, měly na to dostat peníze od státu. Ministerstvo práce dostalo tisíce připomínek. Poslední verzi dokončilo těsně před Vánocemi.

Podle ní by se obce mohly do systému zapojit dobrovolně. Za ty, které by sociální byty nechtěly mít, by je potřebným zajišťoval právě nový státní úřad.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky sociální bydlení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy