Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci a rodiny? ČSSD něco plánuje

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - ČSSD chce do voleb ve vládě prosadit zvýšení přídavků na děti či otcovskou dovolenou. Soustředit se bude i na seniory, zaměstnance nebo bezpečnost. Novinářům to dnes řekl premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka. Kabinet by podle něj měl využít toho, že ve Sněmovně nemá jen těsnou většinu, a až do konce svého mandátu by měl fungovat naplno.

Sobotka jako hlavní prioritu sociální demokracie označil pomoc rodinám s dětmi. "Máme možnost prosadit změny, které budou znamenat konkrétní zlepšení," uvedl. Jmenoval zvýšení příspěvku na děti nebo otcovskou dovolenou. Ministryně práce Michaela Marksová chce mimo jiné prosadit předpis o sociálním bydlení a dlouhodobé ošetřovné.

Seniorům by měl pomoci nový systém valorizace penzí, který bude lépe zohledňovat růst mezd, a nižší limity na spoluúčast pacientů z řad seniorů. Sociální demokracie chce také prosadit regulaci agentur práce a zvýšit dávky při dlouhodobé nemoci. Zaměstnance by měl podpořit i další růst minimální mzdy.

Ministři sociální demokracie by měli také pracovat na stabilizaci zdravotní péče a posilování bezpečnosti, uvedl Sobotka. V kabinetu chce ČSSD také tlačit na to, aby byla zahájena výstavba klíčových dopravních staveb a zrychlilo se čerpání evropských fondů. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík chce sestrám u lůžek od července přidat 2000 korun či rozšiřovat počet studentů lékařských fakult.

Ministr vnitra Milan Chovanec plánuje uvádět do praxe opatření doporučená auditem národní bezpečnosti nebo zlepšovat podmínky práce bezpečnostních sborů. Rozšířit chce také možnosti občanů vyřizovat styk s úřady přes internet. Diplomacii bude podle jejího šéfa Lubomíra Zaorálka zajímat mírové řešení konfliktů, které způsobují migrační vlnu, a vyjednání co nejlepších podmínek odchodu Británie z Evropské unie pro Čechy, kteří tam žijí.

Resort průmysl bude pracovat na podpoře exportu a modernizaci investičních pobídek. "Budeme se zaměřovat na to, aby investice, co přicházejí, byly s vysokými platy pro zaměstnance," uvedl ministr Mládek. Ministryně školství Kateřina Valachová se soustředí na kariérní řád pro učitele a posilování rozpočtu svého resortu.

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka novinářům řekl, že chce řešit nezaměstnanost a vzdělání v sociálně vyloučených lokalitách a spolu s ministerstvem spravedlnosti dokončit novelu insolvenčního zákona.

Témata:  Bohuslav Sobotka rodičovský příspěvek důchody rodina těhotenství, rodina, děti důchodci Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy