Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza právníka Rybnikáře skončila, ÚS zamítl stížnost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Dnešním dnes definitivně skončil vleklá případ právníka Martina Rybnikáře, který dostal podmínku za vylákání peněz od klienta ve vězení. Rybnikář neuspěl s ústavní stížností, v níž předložil argumenty směřujícími proti pořízení prostorových odposlechů, které ve vězení v Kuřimi zachytily jeho rozhovory s klientem.

Právník byl stíhán za to, že jako obhájce přijal od odsouzeného muže 550.000 korun, údajně na ovlivnění svědků s cílem dosáhnout obnovy řízení. Peníze si podle verdiktu nechal pro vlastní potřebu. Městský soud v Brně Rybnikáře v roce 2011 po několika zvratech potrestal za podvod 30 měsíci vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky, peněžitým trestem 100.000 korun a povinností uhradit škodu. Krajský soud pak trest upravil na 25 měsíců vězení s odkladem na 40 měsíců.

ÚS v nálezu uvedl, že komunikace mezi obhájcem a klientem sice podléhá maximální možné ochraně, ovšem v zájmu klienta, nikoliv v zájmu advokáta.

"Advokát zde jenom vykonává své povolání. A z toho povolání vyplývají jen povinnosti, jak má chránit zájem klienta, a nikoliv jak má jednat proti němu," řekl novinářům soudce zpravodaj Jan Filip.

V Rybnikářově kauze se jeho klient sám obrátil na státní orgány se žádostí o pomoc. Je-li advokát důvodně podezřelý ze závažné trestné činnosti, není nasazení "operativně pátracích prostředků" v přiměřeném rozsahu porušením práv, rozhodl ÚS.

Témata:  Ústavní soud ČR Martin Rybnikář soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy