Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herečka Jiřina Bohdalová dostane čestné občanství Prahy, cenu odmítl astrofyzik Grygar

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová
Foto: Korzo

Praha - Herečka Jiřina Bohdalová dostane čestné občanství Prahy, tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkovi stříbrnou medaili za zásluhy. Z původního seznamu vypadl astrofyzik Jiří Grygar, který ocenění předem odmítl.

Rozhodla o tom dnes městská rada. Na tiskové konferenci to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Bohdalová, která má na kontě 84 celovečerních filmů, začátkem loňského května oslavila pětaosmdesátiny. U příležitosti životního jubilea dostala cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V roce 2013 ji při oslavách 95. výročí vzniku samostatného Československa udělil prezident Miloš Zeman Medaili Za zásluhy.

Tanečníci Bubeníčkové se vloni rozloučili s profesionální kariérou. Vedle primabaleríny Darii Klimentové patří dvojčata patrně k nejznámějším současným českým tanečníkům.

Popularizátor vědy Grygar vloni oslavil osmdesátiny. Astrofyzik na sebe minulý rok upozornil tím, že požádal o vyřazení se seznamu osob doporučených pro státní vyznamenání udílené právě z rukou prezidenta. I ocenění Prahy ve formě čestného občanství odmítl. Rada mu jej tedy neudělila.

Naposledy získali čestná občanství Prahy třeba dirigent Jiří Bělohlávek, spisovatel Ivan Klíma, herec a textař Jiří Suchý a herec a scenárista Zdeněk Svěrák. Pražská radní za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Jana Plamínková v říjnu navrhla udělit čestné občanství Prahy tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi. Udílení občanství provází slavnostní ceremoniál na Staroměstské radnici.

Témata:  Praha Jiřina Bohdalová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy