Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD, TOP 09 i Úsvit budou hlasovat proti Zemanovu vetu zákona "lex Babiš"

Hnutí ANO v Brně: Andrej Babiš
Hnutí ANO v Brně: Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes začala první letošní schůze Sněmovny. ČSSD, TOP 09 i Úsvit budou hlasovat proti prezidentskému vetu zákona o střetu zájmů, kterému se přezdívá "lex Babiš".

Zákon má mimo jiné omezit podnikání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) novinářům řekl, že jeho strana bude hlasovat proti vetu prezidenta Miloše Zemana.

"Očekávám, že se najde dost poslanců, aby mohlo být přehlasováno. Rádi bychom žili v normální zemi, kde platí normální pravidla, kde člen vlády, který má mnoho informací a ovlivňuje pravidla hry, by neměl podnikat a pobírat dotace," uvedl.

"Už dvakrát za sebou Poslanecká sněmovna víc než ústavní většinou dala jasně najevo, že nepovažuje za správné a morální, aby firmy členů vlád pobíraly státní dotace, investiční pobídky a veřejné zakázky," řekl novinářům poslanec TOP 09 Martin Plíšek. Podle něj se ministr má věnovat výkonu své funkce, a ne svému podnikání. "Podobné úpravy platí v řadě zemí," dodal.

TOP 09 bude hlasovat i proti vetu zákona, který má přeřadit noviny a časopisy do desetiprocentní sazby DPH, zatímco nyní se na ně vztahuje patnáctiprocentní sazba.

"Vzhledem k tomu, že jsme tyto zákony podpořili už předtím, tak se nestalo nic natolik zásadního, co by nás přimělo k tomu, abychom svůj názor změnili," řekl poslanec Úsvitu Martin Lank.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 21:35

Izraelská armáda potvrdila zabití velitele hnutí Hizballáh

Izraelská armáda v úterý potvrdila zabití velitele proiránského šíitského hnutí Hizballáh, k němuž došlo při útoku na jižní Libanon.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy