Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli chřipce byl zakázán chov ptactva ve volném výběhu, hrozí milionové pokuty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Veterináři zakázali v Česku kvůli ptačí chřipce chov ptactva v komerčních chovech venku ve volném výběhu, za porušení nařízení hrozí až dvoumilionová pokuta. Chovy bažantů a ohrožených tetřevů hlušců v odchovnách státního podniku Lesy České republiky (LČR) zatím současný výskyt ptačí chřipky v ČR nijak neomezuje.

Chovatelé mohou veterináře požádat o výjimku, musí však ptáky krmit pod střechou. Vyplývá to z nařízení Státní veterinární správy (SVS).

"Chovatelům se dále nařizuje zajistit ochranu jejich chovů zamezením vniknutí volně žijícího ptactva do hal a vést řádnou evidenci o chovu, úhynech, přesunech a veterinárních ošetřeních zvířat," informovali veterináři. Do odvolání platí i zákaz pořádání výstav ptactva, chovatelských soutěží nebo soutěží poštovních holubů. Dříve veterináři hovořili o konci zákazu na konci ledna. V případě porušení zákazu může stát udělit pokutu do 50.000 korun u fyzické osoby a dva miliony u právnické.

"Cílem vydaných mimořádných veterinárních opatření není šikana chovatelů - podnikatelů, nýbrž zajištění maximální možné ochrany chovu a zamezení dalšího šíření nebezpečné nákazy," sdělil dnes ČTK ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Současné nařízení nekomplikuje podnikání Pavla Wiedera, který vlastní pštrosí farmu v Hněvošicích na Opavsku. Chovy zmíněných ptáků jsou totiž v uzavřených voliérách nebo budovách.

"Ptáky máme zavřené v hale kvůli silným mrazům. Tam je také krmíme. Kapacity máme dostatečné, takže tam mohou do odvolání nařízení zůstat," řekl ČTK Wieder. Farma podle něj navíc přijala i vlastní opatření, kterým chce případnému šíření chřipky zabránit. "Například dezinfikujeme vstupní rohože," uvedl.

Usmrcovat volně žijící ptáky v blízkosti ohnisek se veterináři nechystají. "Usmrcení lokální populace ptáků vede zpravidla k rychlému obsazení této lokality dalšími ptáky z okolních oblastí," uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal.

Chovné hejno bažantů čítající 7300 slepic a 1000 kohoutů mají Lesy ČR v bažantnici lesního závodu Židlochovice na jižní Moravě. "Bažanti jsou chovaní v zastřešené voliéře zabezpečené proti vniknutí jakýchkoliv jiných ptáků," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Bažanti určení k lovu byli již dříve vypuštěni do volné přírody. Lovecká sezona v bažantnicích končí 31. ledna.

Dvě chovné stanice tetřevů hlušců mají Lesy ČR v Řepčonce pod beskydskou Lysou horou a v Mlynářovicích na Šumavě. "Tetřevi tam jsou chovaní v uzavřených budovách. Každá skupina čítá 12 až 15 jedinců," uvedla Jouklová.

Témata:  ptačí chřipka Lesy ČR státní veterinární správa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy