Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna se v protikuřáckém zákonu více zajímá o práva kuřáka, tvrdí expertka

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Takzvaný protikuřácký zákon už schválila Sněmovna a příští týden ho má projednat Senát. Podle odbornice na odvykání kouření Evy Králíkové se v debatách více diskutuje o právu kuřáka než o právech nekuřáků. Právo nekuřáků na čistý vzduch je přitom podle ní nadřazeno právu kouřit.

Návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zavede zejména úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních. Právě toto opatření se stalo předmětem mnohých diskusí nejen mezi zákonodárci.

Podle některých politiků norma nepřiměřeně zasahuje do soukromého vlastnictví. Jiní tvrdí, že by se mělo jít cestou výchovy příkladem, ne příkazem. Mnozí se během projednávání v parlamentu také opakovaně pokoušeli zákaz pozměňovacími návrhy změkčit či obejít.

Host v restauraci podle Králíkové očekává, že dostane zdravotně nezávadné jídlo a pití. "Předpokládáme, že by tam měl být také zdravotně nezávadný vzduch, to je přeci samozřejmost. Právo dýchat čistý vzduch je jistě nadřazeno právu kouřit. Takže samozřejmě kuř si, ale ne tam, kde dýchají ostatní," řekla Králíková, která vede Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN v Praze.

Domnívá se také, že veškerá legislativa týkající se tabáku by měla být popsána v jednom speciálním zákoně. "Měli bychom mít jeden zákon na kontrolu tabáku, kde by bylo všechno od pašování, prodeje, reklamy, krabiček, ochrany před kouřem až po poskytování léčby tak, jak to má Rámcová úmluva o kontrole tabáku Světové zdravotnické organizace," uvedla lékařka. Česká republika úmluvu ratifikovala v roce 2012.

Nyní je problematika popsána asi ve čtyřech desítkách zákonů a vyhlášek, což je složité a nepřehledné.

Témata:  kouření zákony restaurace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy