Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lex Babiš je účelový a hloupý paskvil, zaznělo na debatě ve Sněmovně

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO stejně jako prezident Miloš Zeman pokládá zákon o střetu zájmů za protiústavní a zřejmě bude postupovat podobně, jak ohlásil prezident. Takzvaný lex Babiš je dnes opět na programu jednání Sněmovny, poslanci chtějí přehlasovat veto hlavy státu.

"Předpokládám, že se jako poslanecký klub obrátíme na Ústavní soud," řekl předseda poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek. Zákon podle něho sepsaly ČSSD a TOP 09, když Babiš začal ohrožovat ekonomické zájmy tradičních politických stran.

Podobně se vyjádřil taky předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Jde podle něho o "neuvěřitelně hloupý a účelový paskvil", který má útočit na jednoho politika.

Na Faltýnkův projev reagoval šéf sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), označil jej za ubohost a výlevy. "Je pikantní, že moralizuje člověk, který je členem představenstva Agrofertu a předsedá zemědělskému výboru," podotkl. "Ústavnost je dle mého názoru dodržena," prohlásil ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman po prvním přijetí zákona ve Sněmovně, ohlásil, že normu pravděpodobně nebude vetovat, byť by zákony neměly být přijímány proti jednomu člověku. Po listopadovém schválení zákona Lidové noviny uvedly, že si prezident nechal vypracovat právní analýzu a zvažuje veto zákona. Zeman loni 19. prosince zákon vrátil Parlamentu, podle něj je předpis v rozporu s českým ústavním pořádkem. Prezident podle svého mluvčího vycházel při rozhodování o vetu z odborných posudků, které upozorňovaly "na nesoulad normy s Listinou základních práv a svobod". Mluvčí Jiří Ovčáček také řekl, že Zeman je připraven obrátit se na Ústavní soud, pokud Sněmovna jeho veto přehlasuje.

Témata:  Jaroslav Faltýnek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Tomio Okamura

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.