Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o lex Babiš: Zeman se chce obránit na Ústavní soud, Babiš mluví o podrazu

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka stále platí záměr prezidenta Miloše Zemana, že se po přehlasování svého veta zákona o střetu zájmů obrátí na Ústavní soud. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) odsoudil schválení zákona.

Zeman zákon vetoval 19. prosince, je podle něj v rozporu s ústavním pořádkem a mezinárodními smlouvami. Ve stejný den oznámil, že pokud poslanci veto přehlasují, podá ústavní stížnost. Kdy se tak stane, Ovčáček nepřiblížil. "O konkrétních krocích budeme informovat, až nastanou," uvedl.

Babiš označil za lživá tvrzení, která zazněla při debatě v Poslanecké sněmovně, že z ministerského křesla pomáhá svým firmám. "Zásadně odmítám, že bych si přihrál nějaké dotace," prohlásil. Odmítl také, že by z funkce ministra financí poskytoval svým společnostem daňové úlevy. 

Tvrdě kritizoval postoj premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) k zákonu. Podle Babiše je nepochopitelné, že více než tři roky koaličním partnerům jeho vlastnictví Agrofertu nevadilo, devět měsíců před volbami na něj kvůli tomu útočí. Babiš prohlásil, že ho Sobotka schválením zákona podrazil stejně, jako v roce 2003 při prezidentské volbě podrazil Zemana.

"Je dobře, že Poslanecká sněmovna navzdory odporu ANO zpřísnila zákon o střetu zájmů a omezila podnikání členů vlády. Ministři mají ve vládě hájit veřejný zájem, nemají podnikat, získávat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky," uvedl Sobotka. Pro demokracii i rovná pravidla podnikání pokládá podle něj ČSSD za důležité nastavit jasná zákonná pravidla, která pomohou lépe oddělit politickou, ekonomickou a mediální moc. 

Zdůraznil, že koalici s ANO sociální demokracie vytvořila proto, aby prosadila svůj program, a nemůže ignorovat problém, který vzniká tím, že bohatí lidé vstupují do politiky. "Babiš by měl přestat zatěžovat koalici svými problémy se střetem zájmů, za ty opravdu ČSSD nemůže, a soustředit se na plnění vládního programu a zajištění fungování ministerstva financí," uzavřel prohlášení.

Později Sobotka na twitteru ještě napsal, že podle toho, "jak nepřiměřeně reaguje miliardář Babiš na zpřísnění střetu zájmů, je evidentní, že veřejný zájem opravdu zákonnou ochranu potřebuje".

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy