Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odsun Němců po válce byl podle Čechů nespravedlivý, ukázal průzkum

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Bontonfilm

Praha - V Česku klesá počet lidí, kteří si myslí, že odsun Němců v poválečných dobách byl spravedlivý. V roce 2002 tento názor sdílelo 64 procent Čechů, dnes jen 37 procent.

Snižuje se také podíl těch, podle nichž by takzvané Benešovy dekrety měly dál platit. Přibývá naopak lidí, kteří názor na tuto věc nemají. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Loni v listopadu na otázky odpovídalo 1019 lidí starších 15 let.

"Od roku 2002 můžeme vidět jasný trend postupného klesání podílu těch, kdo odsun pokládají za spravedlivý," uvedlo CVVM. Proti poslednímu průzkumu z prosince 2013 se názor výrazně nezměnil, tehdy o spravedlivosti odsunu bylo přesvědčeno 40 procent dotázaných. Čtvrtina lidí teď míní, že odsun byl nespravedlivý, ale za minulostí je potřeba udělat tlustou čáru.

Dalších devět procent si myslí, že odsun byl nespravedlivý a je třeba se za něj omluvit. Podle čtyř procent respondentů nestačí jen omluva, ale postiženým by mělo připadnout odškodnění či by se jim měl vrátit majetek. Roste také postupně podíl těch, kteří na věc nemají názor, nebo se o ni nezajímají. Bylo jich 25 procent.

O spravedlnosti odsunu jsou přesvědčeni spíš lidé starší, z menších měst a obcí, se špatnou životní úrovní a přívrženci KSČM a ČSSD. Obyvatelé Karlovarského a Jihomoravského kraje častěji míní, že odsun spravedlivý nebyl, ale měla by se za historií udělat tlustá čára. Mladí do 30 let zas častěji o tématu nic nevěděli, nebo se o ně nezajímali.

Témata:  sudetští Němci Češi průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy