Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pracující cizinci v Česku možná nebudou muset žádat po třech měsících o prodloužení víz

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Pracující cizinci možná v Česku budou moci zůstat až půl roku bez toho, aby museli po třech měsících žádat o prodloužení víz. Podnikající cizinci by mohli zůstat až dva roky, pokud by se jejich aktivity týkaly významné investice. Změny má přinést vládní novela, kterou dnes Sněmovna v prvním kole podpořila. Normu nyní posoudí její výbor pro bezpečnost.

"Cílem vlády je podporovat takové formy migrace, která bude přínosem pro českou ekonomiku a zároveň posílí její konkurenceschopnost," řekl poslancům při obhajobě předlohy ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Novela podle něj vládě totiž umožní podporou ekonomické migrace reagovat na nedostatek pracovníků v určitých odvětvích při zachování bezpečnosti.

Změna je nutná kvůli směrnicím EU, které byly schváleny v roce 2014. Nově by měl být v zákoně zaveden nový institut karty vnitropodnikového zaměstnance. Karta cizincům umožní být v Česku až půl roku, pokud pracují na pozici manažera, specialisty či stážisty ve firmě nebo korporaci, která má sídlo mimo EU. Až půl roku by v zemi mohli pracovat také cizinci, kteří přijeli kvůli sezonní práci.

Novela má také zlepšit podmínky pro investory. V současnosti zákony investory vůbec nezohledňují, nyní počítají s novým oprávněním pobytu určeným jen pro ně. "Základním cílem nové úpravy je nastavení příznivějších podmínek pro zahraniční podnikatele, kteří hodlají podnikat a investovat na území České republiky, a zároveň posílení principu, podle něhož by podnikání cizinců na území ČR mělo být pro stát přínosem," uvedla vláda. Pokud cizinci prokážou přínos investice pro stát, tak jim nové povolení umožní pobyt v zemi, aniž budou muset žádat o vízum.

Změny počítají také s efektivnějším doručováním písemností v pobytovém správním řízení cizincům, kteří jsou v zahraničí. Dokumenty nejprve půjdou v elektronické verzi na zastupitelský úřad v cizině, který ji převede do listinné podoby a doručí poštou. Vnitro kvůli tomu bude muset investovat do modernizace informačních systémů kolem 6,5 milionu korun, ministerstvo zahraničí přes 2,7 milionu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky cizinci víza

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy