Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český voják dostal vyznamenání. Při teroristickém útoku zneškodnil útočníka

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Český voják dostal vysoké vyznamenání Evropské unie za to, že při loňském teroristickém útoku v Mali zneškodnil útočníka.

Je prvním nositelem této medaile za mimořádné zásluhy (Common Security and Defence Policy Medal for Extraordinary Meritorious Service). ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil zástupce vojenského představitele ČR při Evropské unii Ladislav Sekan.

Vyznamenání obdržel četař C. H. ze 44. lehkého motorizovaného praporu za svůj čin z loňského 21. března. Společně s dalšími vojáky bránil hotel v maliském hlavním městě Bamaku, kde sídlí velení výcvikové mise Evropské unie (EUTM Mali) a jehož ochranu mají čeští vojáci na starosti.

Za útokem stála skupina ozbrojenců, na hotel přímo zaútočil jeden muž vyzbrojený útočnou puškou AK-47 a granáty. Podle velitele mise Wernera Albla český četař při útoku připravil kulomet ke střelbě, pozoroval situaci a upřesňoval informace s ostatními přítomnými.

"Jakmile jeden z útočníků zahájil palbu proti příslušníkům mise, kteří se nacházeli před hotelem, četař C. H. okamžitě zareagoval a zahájil bojovou činnost opětováním palby," poznamenal Albl. "Díky jeho rychlé a rozhodné reakci byl útočník neutralizován dříve, než stačil zranit nebo zabít kohokoliv z civilního personálu či vojenských příslušníků mise," dodal velitel.

Témata:  Armáda České Republiky terorismus EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy