Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku žije necelých půl milionu cizinců

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - V Česku v roce 2015 pobývalo 464.700 cizinců, což je nejvíce v historii republiky. Nejvíce jich přichází ze zemí EU. Imigrace je hlavně ekonomická, většina lidí přišla za prací. Cizinci tvoří necelých pět procent obyvatel Česka.

Podle předběžných údajů počet cizinců rostl i v loňském roce, ke konci listopadu 2016 jich tu legálně žilo 493.505.

Mezi cizinci v ČR je nejvíce Ukrajinců, a to 23 procent, následují Slováci s 22 procenty a Vietnamci s 12 procenty. Osm procent pochází z Ruska, pět z Německa a čtyři z Polska.

Významnou součástí pracovní migrace začínají být v posledních letech Bulhaři a Rumuni, mezi zaměstnanými cizinci je jich šest, respektive sedm procent. Nejvíce je mezi zaměstnanci Slováků, kterých je 46 procent. Naopak nejvíce podnikajících cizinců je mezi Vietnamci a Ukrajinci, obě národnosti jsou zastoupeny po 27 procentech.

"Sice průměrné výdělky cizinců-zaměstnanců jsou u nás nižší, než je průměr za ČR, ale Slováci dosahují vyšších výdělků, než je průměr za ČR. Je to samozřejmě dáno jejich odborností. Je to dlouhodobý trend, že po absolvování vysokoškolského studia tu zůstávají ti kvalifikovaní," řekl Daniel Chytil, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Zaměstnavatelé o zahraniční síly stojí. Stěžují si, že v ČR zaměstnance už najít nemohou a povolení pro cizince vydávají úřady pomalu.

Témata:  cizinci Česká republika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy