Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marksová chtěla nový úřad, koalice ho neschválila

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká vláda momentálně řeší především zákon o sociálním bydlení. Ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) již před vánoci navrhlo, aby se o bydlení pro chudé staral nový úřad. Koalice dnes tento záměr neschválila. Vede se také spor, kolika lidí se sociální bydlení bude vlastně týkat.

Koaliční strany se na dnešním jednání také dohodly, že vstup obcí do systému bude dobrovolný. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška půjde o pilotní program, pokud se neosvědčí, dostanou obce novelizací normy v sociálním bydlení povinnosti.

Financovat bude sociální bydlení již existující Státní fond rozvoje bydlení při ministerstvu pro místní rozvoj, řekla novinářům po schůzce ministryně Karla Šlechtová (za ANO).

"Žádné Centrum sociálního bydlení, to jsme zcela proti," uvedla Šlechtová s tím, že vítá dohodu. "Primárně využijeme nástrojů, které máme, to znamená fond rozvoje bydlení. Je třeba nezatěžovat lidi novou legislativou. Je důležité, aby stát využil nástrojů, které má k dispozici. Primárně přes ně realizoval svou politiku," doplnil Bartošek.

ANO původně žádalo, aby zapojení obcí do systému bylo povinné. "V tuto chvíli tu je názor, aby dobrovolnost byla pilotní projekt na pouze několik let. S tím jsem schopna souhlasit," uvedla Šlechtová. Problémy v obcích, které se nezapojí do systému, bude ale muset řešit stát, upozornila. Hrozí tak podle ní zneužívání systému a stát bude muset namířit na obce osvětu.

Šlechtová také zdůraznila, že ANO nesouhlasí ani s tím, aby sociální bydlení bylo určeno pro všechny, kdo pobírají sociální dávky, například pro všechny samoživitelky či důchodce. "To je milion lidí, na to bychom zruinovali stát," konstatovala s tím, že podle posledního návrhu MPSV by mohlo na sociální bydlení dosáhnout zhruba 118.000 lidí. "My navrhujeme zhruba 50.000 lidí, protože to jsou osoby v bytové nouzi, které nemají takzvané kompetence k bydlení.

Témata:  sociální bydlení Karla Šlechtová Michaela Marksová-Tominová Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy