reklama

Obhájci Foltýna i Motičáka se na místě odvolali. Obhájkyně Zapletala a státní zástupce si nechali čas na rozmyšlenou. Rozsudek už v této kauze padl čtyřikrát, odvolací soud ji ve třech předchozích případech vždy vrátil.

Organizátorem vydírání kvůli údajnému dluhu byl podle policie Motičák, který připravil tři vyděračské útoky. Nejprve byl Kucharovič vylákán do lesa u Luk nad Jihlavou, kde ho spoutali a mučili maskovaní násilníci. On i jeho rodina pak dostali anonymní výhružné dopisy a u jeho domu se objevily atrapy granátů. Nakonec mu někdo zapálil vchodové dveře.

Státní zástupce Ivo Novák je s rozsudkem relativně spokojen, negativně však vnímá délku řízení. "U Motičáka je trest adekvátní, u Foltýna je mírně pod mým návrhem, proto zvážím případné odvolání," řekl Novák.

Podle Foltýnova obhájce Radka Ondruše většina toho, na co se soud odvolával při odůvodnění rozsudku, před soudem provedena nebyla. "Nezazněly odposlechy, nebyly provedeny listinné důkazy," argumentuje Ondruš.

Foltýn dříve působil v neoficiálním policejním Delta týmu, což byla skupina policistů, která se podle některých informací vyznačovala bezdůvodnou agresivitou k cizincům a příslušníkům menšin.