Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý člen ODS se pustil do "své" strany. Pokud si za svého nepřítele vyberou Zemana, nemůžou uspět

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Občanská demokratická strana slaví 25 výročí založení. V nedávné minulosti zaznamenala strana velký úbytek voličů, podle posledních průzkumů se ale zdá, že strana chytila druhý dech a opět mírně roste. Její bývalý člen, exporadce prezidenta Václava Klause a analytik Tomáš Haas přesto nepovažuje stav ODS za ideální.

Haas na sociálních sítích poukazuje, že ze strany už kdysi vystoupil a žil nějakou dobu v zahraničí. Členem se opět stal v roce 2013, kdy před volbami očekával tragický výsledek. „ Vstoupil jsem proto, že jsem považoval za nutné straně, kterou tak dlouho kritizuji aktivně pomoci. A to jsem dělal jak nejlépe jsem uměl, jako řadový člen," uvedl s tím, že o žádné posty neusiloval.

Příchod a následnou kandidaturu na předsedu Petra Fialy prý velmi uvítal, očekával příval nové krve a oživení, což se bohužel nestalo. Fiala hlásal, že je třeba se dívat do budoucnosti, ne do minulosti. „Strana, která se bojí své minulosti, žádnou budoucnost nemá, pokud to, co ji v minulosti škodilo, nechce poznat, a viditelně se s tím vyrovnat," uvedl k tomu Haas.

!ODS ztratila důvěru více než milionu svých bývalých voličů a poloviny svých bývalých členů. Nikdy, ačkoliv ten odliv trval léta a já sám jsem o něm v průběhu té doby mnohokrát psal, se ODS problémem nezabývala. A nezabývá se jím ani teď a i teď tvrdí, že je již jiná a lepší," myslí si.

ODS podle něj mohou vytáhnout pouze voliči. A potenciálním „rezervoárem" jsou podle analytika ti, kteří už ODS kdysi volili. „Hledat je musí mezi těmi, kterým dnes nechce přijít na jméno a které prohlašuje za zrádce, krysy opouštějící loď a okopávače svých bělostných kotníků. Za viníky svého pádu. Dokud k nim ODS nenajde cestu a nezačnou se k ní vracet, nepohne se z místa.Dokud nezačne hrát roli opoziční strany a nebude nabízet svůj vlastní alternativní program a bude jen poukazovat na chyby vlády, nepohne se z místa," varuje někdejší Klausův poradce.

„Dokud bude slepě kopírovat zahraniční politiku vlády, nepohne se z místa. Pokud si za svého hlavního nepřítele vybere prezidenta, který má důvěru sedmdesáti procent obyvatel této země, jako by příští volby nebyly parlamentní, ale prezidentské, nepohne se z místa. Pokud bude ODS hlasem Tomáše Halíka, Jaromíra Štětiny, Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska, Lubomíra Zaorálka a ne hlasem svých potenciálních voličů, nepohne se z místa," myslí si Haas.

„Dá se to zkrátit do jedné věty. Dokud ODS nenalezne odvahu být sama sebou a neosloví své potenciální voliče a bude je jen urážet, nepohne se z místa," dodává na závěr.

Témata:  Tomáš Haas ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy