Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek ocenil statečnost Savčenkové a předal jí dýku

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková se dnes v prostorách poslaneckého klubu TOP 09 setkala s českými zákonodárci. Dorazili předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo místopředseda strany Marek Ženíšek. Oba jsou na kremelském sankčním seznamu, nesmí do Ruska.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ocenil její statečnost a jako dar jí předal ozdobnou dýku. "Byla jste pro nás několik let symbolem svobody a odporu proti agresorovi," uvedl.

Savčenková opět poděkovala za podporu, které se jí dostalo v době, kdy byla v ruském vězení a během soudního procesu, v němž byla obviněna a odsouzena z podílu na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Moskva ji pak vyměnila za dva ruské vojáky, zajaté a odsouzené na Ukrajině.

Po návratu do vlasti se v roli poslankyně výrazně zasazuje o propuštění dalších válečných zajatců. Názory na ni sahají od uctívání jako národní hrdinky až po proklínání za údajnou zradu ukrajinské věci.

Témata:  Naděžda Savčenková Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy