Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci se s Babišem nedohodnou. Chtějí změny v EET

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidovci dnes ve Sněmovně neuspěli se změnami v elektronické evidenci tržeb (EET). Ministr zemědělství Marian Jurečka už oznámil, že bitva nekončí. Výsledek hlasování o daňovém balíku jako celku pokládá za kompromis.

Jurečku mrzí to, že se lidovcům nepodařilo přesvědčit koaliční partnery, aby podpořili například výjimku z EET pro podnikatele s ročními příjmy do 414.000 korun.  Smysl podle něj nemá evidence tam, kde se kvůli slevě na poplatníka a využití paušálů žádná daň nevybere.

Celkově je podle něj výsledek hlasování o balíku dobrým kompromisem. "Rodiny mají za tři roky navíc o 5,5 miliardy korun na to, aby mohly investovat do výchovy svých dětí, s tím jsem spokojen, je to jedna z priorit KDU-ČSL," řekl.

Jurečka kritizoval pravicovou opozici za její návrhy na snížení DPH. "V uvozovkách zodpovědná opozice nebyla schopna říct, když navrhovala výpadky, které by znamenaly 55 miliard, kde ty peníze vezmeme, nebo kde naopak budou chybět," uvedl.

Koalice podle něj DPH snižuje. "Například na léky, dětskou výživu, pokrmy v restauracích, nicméně taky chceme mít rozpočet, který umožňuje investice," dodal.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přitom před nedávnem uvedl, že nebude požadovat změny v EET, pokud od nich ustoupí i lidovci. Ti ale povolit nehodlají.

Témata:  Marian Jurečka elektronická evidence tržeb KDU-ČSL ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy