Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemie chřipky decimuje Česko, lékaři bijí na poplach

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nemocných chřipkou je nyní v Česku v průměru 1538 na 100.000 obyvatel, epidemie tak pokračuje. Lidé by se měli vyhýbat větším skupinám a dodržovat základní hygienická pravidla, jako je kýchání do kapesníků a mytí rukou.

Nejvyšší počty nemocných hlásí hygienici z Jihomoravského, Zlínského, Plzeňského, Olomouckého, Moravskoslezského a Libereckého kraje.

"Nejnovější údaje Státního zdravotního ústavu potvrzují, že stále trvá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Dominujícím původcem zůstává virus chřipky typu A/H3N2," uvedla hlavní hygienička Eva  Gottvaldová.

Ve srovnání s prvním lednovým týdnem počet nemocných na 100.000 obyvatel vzrostl o deset. Nemocnost roste především mezi školními děti a mladými lidmi.

"Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál - je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit," doplnila Gottvaldová.

Chřipka je závažné onemocnění postihující nejen dýchací cesty ale celé tělo. Místní i celkovou imunitu tato nemoc značně vyčerpá a v případě kontaktu s jiným původcem nemoci může najednou infikovaná osoba bojovat o život. I u chřipky samotné může rekonvalescence trvat několik týdnů a úplný návrat do normálu nemusí nastat nikdy.

Vakcíny obsahují malé části mrtvého viru, nezpůsobují infekci a nemohou očkovaného chřipkou nakazit. U malé části očkovaných se po podání vakcíny objevují velmi mírné projevy lehké virózy, které jsou vyvolané reakci jejich imunitního systému, informuje ockovacicentrum.cz. Nejsou příznakem nemoci, ale důkazem toho, že vakcína funguje a jejich imunitní systém na antigeny ve vakcíně intenzivně reaguje.

Témata:  chřipka nemoc zdraví lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy