Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co čeká EU a Česko? Zaorálek prozradil víc

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hlavními výzvami pro letošní rok bude zastavení populistických uskupení a zachování jednoty Evropské unie. Při setkání se zahraničními velvyslanci to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

"Musíme zastavit vzestup populistů v našich společnostech, na Západě i jinde. Už bylo řečeno mnoho o deziluzi obyčejných lidí z elit, o jejich nedůvěře k odborníkům a o vzestupu postpravdivého světa," řekl Zaorálek.

"Pokud chceme oslabit protestní hlasy, musíme se zabývat obavami těch, kdo se cítí být opuštěni," uvedl v projevu, který na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo zahraničí.

Podle Zaorálka je také třeba usilovat o zachování evropské jednoty i ve světle odchodu Británie z EU. "Nikdy nepřestanu opakovat, že potřebujeme uchovat jedinečný úspěch evropského integračního projektu. Neexistuje alternativa ke spolupráci na základě integrace," řekl.

Česko podle něj chce být státem, který pomůže překonávat rozdíly mezi jednotlivými evropskými zeměmi.

 

Témata:  Lubomír Zaorálek velvyslanectví EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy