Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečká se obává vybíjení volně žijících ptáků

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si nedovede představit, že by se volně žijící ptáci vybíjeli jako prevence proti šíření ptačí chřipky.

Rozhodnutí o vybíjení chovů nejsou přijímaná paušálně od stolu, řekl dnes ČTK. Vždy jde o individuální případ, kdy se rozhoduje o riziku nákazy dalších chovů. Veterináři dnes vybili v šestém ohnisku ptačí chřipky na Táborsku chov padesáti ptáků. Zatím utratili přes 13.000 kusů.

"Veřejnost mi píše, některé věci jí přijdou nelogické. Například, proč hubíme domácí chovy, když volně žijící ptactvo tady prostě je. Ptačí chřipku může šířit až 50 druhů volně žijících ptáků. Na rovinu, to je věc, kterou nejsme schopni řešit," uvedl ministr.

Důležité je podle něho zabránit šíření mezi jednotlivými drobnými chovy. "Pro každého chovatele je klíčové, aby zabránil možnosti kontaktu s nakaženou drůbeží. A to jak přímého, tak způsobeného tím, že nakažený trus spadne do výběhu," vysvětlil.

Veterináři již dříve informovali, že nechtějí vybíjet volně žijící vodní drůbež. Na místech, kde je její přirozené životní prostředí, například v okolí vodních ploch, by se po vybití prostě jenom objevilo další hejno ptáků.

Témata:  Marian Jurečka ptačí chřipka pactvo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy