Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda mohla sjednotit péči o děti, příležitosti nevyužila, tvrdí Marksová

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Současná vláda promarnila příležitost na sjednocení systému péče o ohrožené děti pod jeden resort. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) to dnes připustila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Všechna tři příslušná ministerstva, mezi které se v současnosti péče o děti dělí, mají přitom pod sebou právě zástupci sociální demokracie.

Jde o ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), zdravotnictví a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo práce má do léta předložit návrh na sjednocení péče, reálná změna již však do konce mandátu současné Poslanecké sněmovny nenastane, reagovala na kritiku bývalého ředitele odboru rodiny na MPSV Miloslava Macely ministryně.

"Svým způsobem ano, já s ním souhlasím, bohužel," řekla Marksová. Podle ní jde stále mnohem více peněz do systému ústavní péče než do prevence, aby děti například do pěstounských rodin na přechodnou dobu vůbec nemusely. To je chyba, myslí si ministryně. Sjednocení problematiky pod jeden resort by podle ní mohlo pomoci k jasnějšímu přerozdělování peněz.

Podle návrhu, který vláda na podzim loňského roku podpořila, by se děti do domovů a jiných zařízení měly dostávat jen ve výjimečných případech. Postarat by se o ně měla díky pomoci a službám vlastní nebo náhradní rodina. Zákaz by měl začít platit postupně. Nejdřív by se týkal dětí do roku, později do tří let a nakonec do sedmi let. Prosadit se měl ale maximálně do šesti let od začátku platnosti normy.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy