Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát by neměl podle ministerstva vlastnit malé podíly ve firmách

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Stát by podle resortu financí neměl vlastnit podíl ve firmách, kde má méně než deset procent. Řízení těchto firem totiž nemůže reálně ovlivnit.

Uvádí to ministerstvo financí ve Strategii vlastnické politiky státu, kterou v pondělí projedná vláda. Dokument má ČTK k dispozici. Vláda měla stejný dokument na svém programu již loni v říjnu.

Celkem podle materiálu existuje 289 obchodních společností s majetkovou účastí státu, státních podniků, státních příspěvkových organizací a organizačních složek státu vykonávajících podnikatelskou činnost. Podíl menší než deset procent má stát u zhruba desetiny firem.

MF navrhuje, aby jednotlivá ministerstva roztřídila "své" podniky na strategické (například ČEZ), podpůrné, tedy nezbytné pro vlastní fungování státu a zajišťující nezbytné služby pro veřejnost, a zbytné. Ty by měly být následně privatizovány či jít do likvidace.

MF dále navrhuje u strategických společností s majetkovou účastí státu a státních podniků založení výboru pro odměňování. Ten by měl stanovit pravidla odměn uvnitř podniků a dohlížel by na jejich dodržování.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky firmy vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy