Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán teroristy střílet nechce. Chovancům nápad se mu nelíbí

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) věří, že vláda neschválí návrh ministerstva vnitra na povýšení práva použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. "Připadal jsem si jak na divokém západě v 19. století," popsal v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Návrh je podle něj "neuvěřitelně podivný a absurdní". Ministr také poznamenal, že k takovému kroku přistupuje stát, když zcela selhávají jeho bezpečnostní opatření.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce ústavní zákon prosadit ještě do konce mandátu vlády. Chce umožnit lidem bránit se proti teroristům například při útocích, jako byly loni nákladními automobily v Nice a v Berlíně.

Ministerstvo uvedlo, že v okamžiku takových útoků jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

Návrh dává Pelikán do souvislosti s úvahami Evropské komise na omezení zbraní. Jde podle něj o snahu "ošvejkovat" připravovanou směrnici, která se nelíbí. Ministr také upozornil, že otázkou je, jak by vypadal příslušný prováděcí zákon k ústavní změně. Jako právník poukázal na řadu tragédií, které se staly kvůli tomu, že při sporu měli jeho aktéři u sebe zbraň.

Témata:  Robert Pelikán Ministerstvo vnitra České republiky zbraně Milan Chovanec terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy