Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Student Jan Palach se upálil před 48 lety. Pietní akce proběhnou na mnoha místech

Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,
Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, "který na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti,[1] po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, sám sebe 16. ledna 1969 zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze (hořící běžel přes křižovatku od kašny pod muzeem k Washingtonově ulici, kde se jej pokusil uhasit pracovník-výhybká
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Řadou pietních akcí si dnes Česko připomene 48. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha. Začnou ráno u Palachova pomníku před Národním muzeem v Praze na Václavském náměstí, kde jeho památku uctí premiér Bohuslav Sobotka a další členové ČSSD. Čin studenta, který se na protest proti vývoji v Československu po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 polil hořlavinou a zapálil se, si připomenou i další politici a také studenti, a to nejen v Praze.

Platfoma Bez komunistů.cz pořádá dopoledne před Národním muzeem briefing k symbolickému začátku připomínky Jana Palacha. Studenti vysokých i středních škol budou během dnů, které uplynuly mezi činem Jana Palacha a jeho úmrtím, držet hladovku, tak jako před 48 lety. "Budou ji držet v rámci řetězové hladovky, která probíhá dlouhodobě. Tehdy v roce 1969 ji drželi za splnění odkazu Jana Palacha, především jeho výzvy aby společnost neupadala do apatie, a byly zachovány občanské svobody, a dnešní studenti na ni symbolicky naváží," sdělil Petr Marek z platformy.

V pondělí odpoledne bude slavnostně zahájena výstava v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Součástí výstavy, která skončí 2. února, bude promítání dokumentárního filmu Poselství Jana Palacha.

Ve středu 18. ledna pak zástupci platformy zažehnou ve Všetatech u Palachova rodného domu svíce a "Světlo naděje" pro Jana Palacha a Jana Zajíce dovezou k pomníku na Václavském náměstí před muzeem, kde ve čtvrtek naváže připomínkové shromáždění.

Na vzpomínkové akce zve i studentská rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Zahájí je v podvečer tradiční pietní akt na náměstí Jana Palacha u jeho posmrtné masky a ukončí 19. ledna panelová diskuse s názvem Palach kulturní. Palach politický. Palach duchovní.

Ve Všetatech dnes na Palacha vzpomenou také například čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Helena Langšádlová nebo předseda poslaneckého klubu František Laudát. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek s dalšími členy strany položí v poledne kytici u hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech v Praze.

Témata:  Jan Palach komunismus Československo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy