Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie nebude vyšetřovat případ Kleslové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká pirátská strana před rokem podala trestní oznámení kvůli podezření, že některé státní společnosti a příspěvkové organizace platily někdejší místopředsedkyni ANO a bývalé starostce Prahy 10 Radmile Kleslové, aniž pro ně reálně vyvíjela činnost. To se nepotvrdilo, policie proto kauzu nebude dál vyšetřovat. Převezme si ji však antimonopolní úřad.

Podle pražských pirátů působila právnička Kleslová mimo jiné ve firmě ČEZ, Českých drahách, Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) a ve firmě Čepro. Měla pro ně vykonávat služby právní konzultantky. Piráti z otevřených zdrojů zjistili, že od SŽDC dostávala Kleslová v roce 2014 po dobu asi půl roku 94.000 korun měsíčně, od ČEZ 70.000 a později 100.000 korun měsíčně. Státní firmy tak mohly nehospodárně vynaložit až miliony korun, tvrdila strana.

Policie ale loni v prosinci dospěla k závěru, že k zahájení trestního stíhání nejsou důvody. Vyšetřovatele podle serveru Neovlivní.cz do značné míry ovlivnil fakt, že manažeři dotčených firem trvali na tom, že za peníze firem Kleslová odváděla kvalitní práci.

Kriminalisté mají nicméně podezření, že při uzavírání smluv s Kleslovou mohl být porušen zákon o zadávání veřejných zakázek. "Proto policejní orgán věc odevzdal k projednání jiného správního deliktu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, neboť shledal možné spáchání správního deliktu," stojí v usnesení.

Témata:  Radmila Kleslová státní firmy ÚOHS Policie ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy