Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věra Marešová žádá odškodné čtyři miliony korun, čelila obžalobě z vražd šesti pacientů

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ústí nad Labem - Odškodnění ve výši čtyř milionů korun žádá po státu zdravotní sestra Věra Marešová. Soud ji loni zprostil obžaloby v případu údajných vražd šesti pacientů v Rumburk.

Informaci o žádaném odškodnění přinesl server iDnes.cz s odkazem na Marešové advokátku Ivu Jónovou. Návrh už dostalo ministerstvo spravedlnosti. Marešová žádá dva miliony za újmu na zdraví a ztížené společenské uplatnění a 650.000 korun za vazbu. Zbytek tvoří ušlé nemocenské, náklady soudního řízení, ochrana osobnosti nebo proplacení penále, které Marešová dostala za nesplacení úvěrů.

Zdravotnice čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Vyšetřování odstartovalo úmrtí jedné pacientky. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Pacienty údajně zabíjela draslíkem, uvedlo státní zastupitelství.

Loni v lednu ústecký krajský soud Marešovou obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Jeho stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze.

Dva znalci, Radek Matlach a Jiří Závodský, o jejichž posudky se obžaloba opírala, čelí správnímu řízení. Jejich závěry odmítl jak znalec najatý Marešovou, tak revizní znalecký posudek. Hrozí jim pokuta, v krajním případě i vyškrtnutí ze seznamu znalců.

Témata:  Věra Marešová Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy