Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath o Palachovi: Opravdovou odvahou není teatrálně odejít

David Rath
David Rath
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Od sebeupálení studenta Jana Palacha uplynulo již 48 let. A zatímco většina českých politiků považuje Palacha za hrdinu, na jehož čin, kterým protestoval proti vývoji v Československu po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, by se nemělo zapomínat, našel se i člověk, který to vidí opačně.

„Jan Palach v zoufalé snaze probudit společnost k boji za demokracii obětoval vlastní život. Zaslouží si naši úctu a vzpomínku. Byl to hrdina,“ napsal na Twitteru europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

„16. ledna 1969 se na protest proti letargii ve společnosti po sovětské okupaci zapálil Jan Palach. Obětoval sám sebe pro druhé. Rozumíme mu?“ ptá se Čechů ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„+16.1.1969 Jan Palach. Na jeho oběť a ideály nezapomínejme ani dnes,“ vyzval místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Poněkud jinak se ale na postavu Palacha dívá někdejší hejtman Středočeského kraje David Rath. „Polít se benzínem a škrtnout sirkou na takzvaný protest je v některých zemích téměř na denním pořádku,“ tvrdí na svém facebookovém profilu.

„Opravdovou odvahou není teatrálně odejít, jako to udělal Jan Palach, ale například zasvětit život medicíně a pomáhat lidem každý den jako lékař. To si zaslouží náš obdiv a úctu. Srovnatelnou životní obětí však může být i vysoká politika,“ dodal Rath, který sám jako lékař působí.

Témata:  Jan Palach David Rath 1

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy