Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradě se nesmí zpívat hymna? Policie vykázala skautský oddíl za zpěv české hymny

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Pražský hrad se zřejmě mění v nedobytnou pevnost plnou paranoiků. Tak lze alespoň číst nedělní událost, kdy policie zakázala skautům zazpívat českou hymnu. Hrad už se za přílišnou "služební horlivost" policisty omluvil.

Na nečekané peripetie skautů upozornil příspěvek jednoho z nich, který od pondělí koluje českým internetem a sociálními sítěmi. Video zachycuje desítky skautů na Jiřské náměstí na Pražském hradě. Právě opustili Baziliku svatého Jiří, kde byli oslavit svátek svého patrona sv. Jiří. Právě před bazilikou si symbolicky chtěli zazpívat hymnu, ale se zlou se potázali.

Na záznamu (zde) je patrné, jak se jeden ze organizátorů oslavy uprostřed náměstí snaží dohodnout s přihlížejícím policistou, aby skauti mohli zazpívat hymnu. "Je to zakázaný tady na Hradě zpívat hymnu..." oznamuje vzápětí muž všem skautům a ještě v komickém gestu zlosti mrští o zem svým baretem. "I hymnu?" ozývá se v odpověď z davu. Když muž pokývá hlavou, ženský hlas mimo záběr kamery to komentuje slovy: "Tak to je lepší než za totáče teda!"

Skauti si tam svého patrona nemohli připomenout na "jeho" náměstí, ale aby si mohli zazpívat hymnu, museli před brány Hradu, kam je se zpěvem vykázala policie. Ostudu, kterou si Hrad kvůli vlastním striktním pravidlům a horlivosti policisty utrhl, se hned v pondělí rozhodl hasit mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. A stalo se něco nečekaného - Hrad se omluvil!

"Skautům se tímto velmi omlouvám, už proto, že šlo o svátek svatého Jiří, to znamená, že to byl i svátek můj. O to více mě vzniklá situace mrzí a je třeba říci, že už se příští rok nebude opakovat," uvedl pro TV Nova mluvčí Ovčáček. Vyloučil, že by šlo o iniciativu prezidenta, ale také podotkl, že policie postupovala správně, jen poněkud horlivěji.

"Policie postupovala přesně podle zákona a přesně podle daných regulí. V tomto případě ale poněkud horlivěji než bylo třeba," prohlásil Ovčáček s tím, že policie by měla rozlišovat mezi "vulgárními úderkami" (kritiky prezidenta - pozn. redakce) a skauty a uplatňovat k nim rozdílný přístup.

Je něco jiného, když vám na Pražský hrad přijdou skauti, kteří si chtějí po mši svaté zazpívat hymnu a něco jiného, když vám tam přijde vulgární úderka pana Pešinského. Už z toho je zřejmý rozdíl a je třeba uplatňovat rozdílný přístup.

Skautům se kancelář prezidenta omluví ještě dodatečně a dohodne s nimi postup, který by podobným nedopatřením předcházel. Skauti sami přiznali, že neměli akci ohlášenou, ale podotkli zároveň, že tomu tak bylo vždycky a nikdy neměli na Hradě podobný problém.

Horlivý policista za svůj postup nebude podle Ovčáčka nijak potrestán. "Rozhodně není třeba někoho nějakým způsobem trestat. Policista dodržel, co dodržet má. Nepřekročil pravomoci a dodržel jasně daná pravidla - jak zákonem, tak návštěvním řádem Pražského hradu. Není to o trestání toho policisty, je to spíš o omluvě a dohodě se skauty," řekl Ovčáček.

Trochu jinak vidí chování hradní policie ministr vnitra Milan Chovanec. Na Twitteru dokonce zapochyboval o zdravém rozumu policisty.

Zvýšená a zpřísněná bezpečnostní opatření na Hradě platí nejen kvůli teroristickým hrozbám, ale i kvůli aktivistům, kteří zasměšnují prezidenta. Například tím, že prezidentskou standartu nahradili červenými trenýrkami.

Témata:  Pražský Hrad skauti Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy