Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS odmítá směrnici EU o regulací zbraní. Zaplatila by i sankce

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opoziční ODS odmítá návrh evropské směrnice, která má omezit nabývání a držení střelných zbraní. Strana žádá české europoslance, aby normu při dalším projednávání v Evropském parlamentu odmítli. Považuje totiž českou legislativu regulující držení zbraní za plně funkční.

Návrh, s jehož původní verzí přišla Evropská komise předloni v listopadu po teroristických útocích v Paříži, předpokládá tvrdší pravidla pořizování zbraní a zákaz některých poloautomatických zbraní pro civilisty. Po prosincové dohodě čeká novelu směrnice hlasování v plénu Evropského parlamentu a také následný formální souhlas členských zemí.

Poslanecký klub ODS vyzval české europoslance, aby návrh při dalším projednávání v Evropském parlamentu odmítli.

„Česká republika má jednu z nejlepších legislativních úprav, které se týkají držení zbraní, v Evropské unii. Pro ostatní státy by mohla být inspirací při úpravách jejich vlastních zákonů. Vznikající úprava, která je aktuálně projednávaná v Evropském parlamentu, nepřijatelně omezuje držitele střelných zbraní a neznamená žádné zvýšení bezpečnosti. Čeští europoslanci, vláda i parlament by měli této nové regulaci aktivně bránit, a neimplementovat ji do české legislativy, a to i v případě, že České republice budou hrozit sankce,“ řekla Jana Černochová, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

V Česku se proti navrhovaným změnám zdvihla vlna odporu. Proti byl i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jeho resort přišel na začátku roku s návrhem povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. I jeho myšlenka byla však přijata poměrně kriticky. "Podle mých informací vnitro ten návrh upravilo. Změny jsou zásadní a já si počkám na tento návrh," uvedla Černochová.

Témata:  ODS Jana Černochová zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy